Com aprenem a llegir?
Francisco Mora, doctor en Neurociencia y Medicina,
deia el 2018 a una entrevista a El País,
«Enseña a un niño de 7 años a leer y aprenderá en tres semanas».

Què hi ha darrera aquesta afirmació?.

Anem al principi… L’aprenentatge de la lectura té lloc en una part del cervell que madura abans en uns nens que en altres. Francisco Mora explica la importància de la neuroeducació:
“Sabem que àrees fonamentals del cervell, com són 23 i 44, àrees de Brodmann, l’escorça parietal posterior i temporal superior, sostenen l’essència de la lectura, que és transformar el grafema en fonema, si això no ocorre es llegeix molt malament”, però a vegades es creu que l’única forma d’aprendre a llegir és, precissament, llegint, i quan aquestes àrees encara no són madures això és com un càstic, i es fa amb desgana, i crea malestar a l’hora d’aprendre. I, plantegem-nos, és la millor forma d’aprendre? No és millor fer-ho amb alegría, prendre gust? En alguns casos, on simplement aquestes àrees maduren “quan toca”, és suficient iniciar l’aprenentatge lecto-escriptor als 6-7 anys per a què sigui una experiència gratificant. I fins i tot en alguns altres casos, on hi ha altres factors que han influït de forma negativa i a aquestes edats potser encara no estan preparats, igualment els afavorirà iniciar a aquestes edats. Ara bé, sí que és cert que hi ha infants que tenen la maduresa neurològica suficient per a iniciar-se en aquest món… idò endavant! Res més recomanable que deixar que mostrin interès per a començar.

Tots els aprenentatges requereixen la maduresa de certes estructures, motrius, emocionals, psíquiques, neurològiques… i de moltes repeticions! Amb el desxifrat dels grafemes també. No es pot pretendre que es faci abans d’hora. Hi ha fillets que inicien l’aprenentatge lecto-escriptor abans dels 6-7 anys, perquè ja estan preparats per a fer-ho. Però si deixéssim que ells inicien la lectura de forma autònoma, quan mostrin interès (“què posa aquí?” “quina lletra és aquesta?”) de ben segur que no ho farien molts als 4-5 anys, sinó a partir dels 7. Llavors, com diu el doctor Mora, ho aprendrien en poques setmanes i, a més, tindrien l’oportunitat d’agafar-li gust.

Així, què podem fer per a assegurar la correcta maduració d’aquestes (i altres) àrees cerebrals on es gesta l’aprenentatge de la lectura? Segons Maria del Mar Ferrer, metge de família especialista en desenvolupament infantil[1], “el desarrollo de la lateralitat infantil i el desarrollo de la lectoescriptura son dos aspectos que se encuentran íntimamente ligados”. 

El procés d’especificació hemisfèrica (lateralitat) es construeix amb els moviments del cos fins i tot abans de néixer, amb una magnífica coordinació entre els sistemes visual, auditiu, manual i el Sistema Nerviós Autònom, durant l’experimentació. En resum, manipulant, percebent, experimentant, interactuant: JUGANT. La millor teràpia per a accedir al llenguatge escrit és deixar i acompanyar als fillets a accedir a un joc manipulatiu constant, donar respostes, estar atents a les seves demandes, evitar jocs i materials digitals… és tant bàsic i senzill! No ho creus?
Qualsevol dubte, contacte amb un professional!
[1] Ponencia realitzada al IV Congreso Internacional de Comprensión lectora Infantil y Primaria, 2019

Esta web utiliza cookies propias y de terceros. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos.   
Privacidad
Obriu xat
Necessites ajuda?
Xerrim Centre De Logopèdia
Hola 👋
Som na Vero Mesquida...
En què puc ajudar-te?