El logopeda, figura clau en el maneig de la disfàgia

La disfàgia és la dificultat per a deglutir que pot afectar a la capacitat d’una persona per a engolir aliments sòlids, líquids, pastilles i fins i tot la seva pròpia saliva[2]. En el tractament de la disfàgia, el logopeda juga un paper molt important en l’avaluació clínica de la deglució i en la seva posterior rehabilitació[3].

El Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat) ofereix una guia de logopèdia que inclou pautes per a una deglució segura i eficaç, així com exercicis de deglució[4].
A més, el logopeda pot aplicar diferents tècniques en la rehabilitació de la disfàgia, com l’estimulació de la cara i la boca, amb massatge intra i extra bucal, estímuls tèrmics i l’estimulació sensorial mitjançant textures i/o sabors que no impliquen risc deglutori.
És important recordar que el tractament de la disfàgia ha de ser portat a terme per un equip interdisciplinari, i el logopeda és una part fonamental d’aquest equip.

[2] consejologopedas.es
[3] clinicbarcelona.org
[4] Material Logopèdia | Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat) (cem-cat.org)

Esta web utiliza cookies propias y de terceros. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos.   
Privacidad
Obriu xat
Necessites ajuda?
Xerrim Centre De Logopèdia
Hola 👋
Som na Vero Mesquida...
En què puc ajudar-te?